Pengolahan Buah Aren Menjadi Produk Kolang-Kaling di Desa Kopi Kecamatan Bulango Utara Kabupaten Bone Bolango

Authors

  • Rezqiwati Ishak Universitas Ichsan Gorontalo
  • Amiruddin Universitas Ichsan Gorontalo
  • Swastiani Dunggio Universitas Ichsan Gorontalo
  • Syahrir Abdussamad Universitas Negeri Gorontalo

DOI:

https://doi.org/10.37905/ejppm.v1i1.3

Keywords:

PKM, UMKM, Pohon Aren

Abstract

The aren tree is a type of palm that has high economic value and is widely distributed in Indonesia, especially in Bone Bolango Regency, Gorontalo Province. All parts of the palm tree from the leaves to the roots can be used. The superior products of aren as a source of food and energy include brown sugar, ant sugar, fresh sap, and fruit and are used for various handicraft products and building materials. The purpose of implementing PKM in the coffee village is to take advantage of the village's potential to develop the community's economy by making processed palm fruit into processed fruit and fro. The method used in this is assisting MSMEs so that they can develop according to technological developments. The results achieved in this PKM are processed palm fruit products in the form of fro which are already in packaging so that they can support the validity period or expiration date of processed palm fruit products.

References

Barat, K. S. (n.d.). Paper_Pemanfaatan_Buah_Arenga_Pinnata_Irwanto. 4(2), 76–83.

Damayanti, N. P., Sugiyanta, I. G., & Suwarni, N. (2012). Di Desa Air Rupik Kecamatan Banding Agung Kabupaten Oku Selatan Tahun 2012. 1.

Lathifah, A. (2019). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) Asosiasi Mekarsari Kelurahan Kandri Kecamatan Gunungpati Kota Semarang. Jurnal: Manajemen Dan Bisnis, 2(3), 10.

Ramadhani, T. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Komunitas Melalui Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) (Studi Kasus Kelompok Pembuat Kritcu BaBe di Desa Batu Belubang). RESIPROKAL: Jurnal Riset Sosiologi Progresif Aktual, 2(2), 200–210. https://doi.org/10.29303/resiprokal.v2i2.31

Surya, E., Ridhwan, M., Armi, Jailani, & Samsiar. (2018). Konservasi pohon Aren (Arenga pinnata Merr) dalam pemanfaatan nira aren terhadap peningkatan ekonomi masyarakat di Desa Padang Kecamatan Terangun Kabupaten Gayo Lues. BIOnatural, 5(2), 35. https://ejournal.stkipbbm.ac.id/index.php/bio/article/download/229/215

Taslim, I. (2016). Analisis Kesesuaian Iklim Untuk Lahan Perkebunan Di Kabupaten Bone Bolango. Jurnal Bindhe, 1(1), 44–53.

Wibowo, S. W., & Scabra, A. R. (2020). Pemanfaatan Buah Kolang Kaling Menjadi Jajanan Rakyat Berupa Kerupuk Kolang Kaling Yang Bernilai Ekonomi di Desa Pusuk Lestari. Jurnal PEPADU, 1(3), 409–414.

Wulandari, L., Ramadhani, M. F., Hakim, M. N., & Santoso, R. (2021). Pemberdayaan Masyarakat melalui UMKM Opak dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat Desa Karangbenda di Masa Covid -19. 39(November).

BUKU PANDUAN KULIAH KERJA NYATA TEMATIK (KKN-T) UNIVERSITAS ICHSAN GORONTALO

Tim penulis. 2022. Kumpulan laporan Pembekalan Kuliah Kerja Nyata (KKN) unisan . Lembaga Pengabdian Kepada Masyarakat : Unisan

Tim penulis. 2022. Panduan Kuliah Kerja Nyata Universitas ichsan Gorontalo. Lembaga Pengabdian Kepada Masyarakat : Unisan

Data yang bersumber dari kaur pemerintahan Desa Kopi

Downloads

Published

2023-04-04

How to Cite

Ishak , R., Amiruddin, A., Dunggio, S., & Abdussamad, S. (2023). Pengolahan Buah Aren Menjadi Produk Kolang-Kaling di Desa Kopi Kecamatan Bulango Utara Kabupaten Bone Bolango. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat Eldimas, 1(1), 01–07. https://doi.org/10.37905/ejppm.v1i1.3

Most read articles by the same author(s)